The RIBA held a competition in June 2017 to find a lead architect and design team to design a dedicated space in its Grade II* London headquarters 66 Portland Place. The Clore Duffield Foundation awarded the RIBA a generous grant towards construction of the new centre on the 4th floor, to comprise a studio, display area, terrace and study space.  This was our expression of interest.
       
     
1b.JPG
       
     
IDEAS AND APPROACH
       
     
 2. Clore Learning Studio a. Maximise integrated storage b. Built-in sink and worktop for wet activities c. Flexible / built-in seating d. Flexible lighting + digital displays e. Exploit ceiling height f. Sliding partitions for display/flexible room separation g. Exploit rooflights for daylight
       
     
 3. Clore Learning Showcase a. Preserve Grade II* heritage asset listed finishes/fixtures/fittings b. Respond sensitively to heritage context c. Display cases for models d. Digital displays e. Research lighting and temporary drawing displays
       
     
 4. Clore Learning Terrace a. Extension of showcase space for larger scale physical models, installations and temporary structures. b. Research flooring solution for large scale model making c. Redesign balustrade/seating structure with infills + vision panels to be demountable. d. Viewing platforms, observation and analysis of surrounding architectural context. e. Potential canopy/booths for sheltered outdoor learning.
       
     
MATERIALS
       
     
 The RIBA held a competition in June 2017 to find a lead architect and design team to design a dedicated space in its Grade II* London headquarters 66 Portland Place. The Clore Duffield Foundation awarded the RIBA a generous grant towards construction of the new centre on the 4th floor, to comprise a studio, display area, terrace and study space.  This was our expression of interest.
       
     

The RIBA held a competition in June 2017 to find a lead architect and design team to design a dedicated space in its Grade II* London headquarters 66 Portland Place. The Clore Duffield Foundation awarded the RIBA a generous grant towards construction of the new centre on the 4th floor, to comprise a studio, display area, terrace and study space.

This was our expression of interest.

1b.JPG
       
     
IDEAS AND APPROACH
       
     
IDEAS AND APPROACH

1. Clore Study Space
a. Maximise integrated storage
b. Flexible / built-in seating
c. Flexible lighting
d. Exploit ceiling height (3.25m)
e. Potential acoustic treatment to facilitate private study.

 2. Clore Learning Studio a. Maximise integrated storage b. Built-in sink and worktop for wet activities c. Flexible / built-in seating d. Flexible lighting + digital displays e. Exploit ceiling height f. Sliding partitions for display/flexible room separation g. Exploit rooflights for daylight
       
     

2. Clore Learning Studio
a. Maximise integrated storage
b. Built-in sink and worktop for wet activities
c. Flexible / built-in seating
d. Flexible lighting + digital displays
e. Exploit ceiling height
f. Sliding partitions for display/flexible room separation
g. Exploit rooflights for daylight

 3. Clore Learning Showcase a. Preserve Grade II* heritage asset listed finishes/fixtures/fittings b. Respond sensitively to heritage context c. Display cases for models d. Digital displays e. Research lighting and temporary drawing displays
       
     

3. Clore Learning Showcase
a. Preserve Grade II* heritage asset listed finishes/fixtures/fittings
b. Respond sensitively to heritage context
c. Display cases for models
d. Digital displays
e. Research lighting and temporary drawing displays

 4. Clore Learning Terrace a. Extension of showcase space for larger scale physical models, installations and temporary structures. b. Research flooring solution for large scale model making c. Redesign balustrade/seating structure with infills + vision panels to be demountable. d. Viewing platforms, observation and analysis of surrounding architectural context. e. Potential canopy/booths for sheltered outdoor learning.
       
     

4. Clore Learning Terrace
a. Extension of showcase space for larger scale physical models, installations and temporary structures.
b. Research flooring solution for large scale model making
c. Redesign balustrade/seating structure with infills + vision panels to be demountable.
d. Viewing platforms, observation and analysis of surrounding architectural context.
e. Potential canopy/booths for sheltered outdoor learning.

MATERIALS
       
     
MATERIALS

The brief requires the design to be resistant, durable, flexible, and adaptable, BUT the finishes and materials still need to reference, or complement the heritage listed materials palette - I.e. Natural stone,
brass, timber veneer, etched glass, plaster. There is an opportunity to introduce something more vibrant, modern and durable (and demountable) on the terrace to create a distinct visual identity.